Spinnestænger

Vigtigt at vide om spinnestænger

Spinnestænger er den type fiskestænger som nok de fleste mennesker forbinder med lystfiskeri. Fiskeri med spinnestang er rigtig nemt og meget lettilgængeligt for både voksne og børn. Med spinnestænger kan du fiske stort set alle steder hvor der kan fanges fisk. Du kan bruge spinnere, blink eller forskellig madding f.eks. orm eller lignende som endegrej.

Spinnestangens begreber

Spinnestænger fås i mange forskellige typer, mærker og klasser. Herunder har jeg lavet en kort oversigt over de forskellige udtryk du måske støder på når du skal til at købe en ny spinnestang.

Klingen

Selve fiskestangens grund del kaldes ”klingen”

Kastevægt

Når du køber en ny spinnestang vil der som regel stå oplyst hvor tungt et endegrej stangen med sikkerhed kan holde til. F.eks. vil en kastevægt på mellem 15-50 gram indikere at alt over 50 gram er en risiko for at stangen knækker når du kaster ud.

Hjulholder

Hjulholderen er der på stangen hvor hjulet fastspændes.

Længde

Spinnestangens længde er afgørende for hvilken slags fiskeri du vil give dig i kast med. Regner du med udelukkende at fiske ved kysten bør du have en længere stang der kan kaste længere hvorimod let fiskeri i å eller bæk kan klares med en kortere spinnestang. Spinnestangens længde måles i fod. En 8-9 fods spinnestang vil som regel være en god allround spinnestang der kan bruges til det meste. En kortere spinnestang er mest velegnet til å eller bæk. En spinnestang på 10 fod eller derover er mest velegnet til kystfiskeri.

Aktion

Aktion bruger du til at definere hvilken måde  og hvor hurtigt stangen agerer på når du kaster. Der er tre forskellige klassifikationer.

Helaktion

Hele stangen/klingen bøjer når du kaster ud. Dette er langsomme fiskestænger der er velegnede til langsomme tunge kast.

Topaktion

Det er på disse stænger kun den yderste 1/3 af klingen der bøjes ved udkast. Dette er hurtige stænger der er velegnet til mange korte og præcise kast.

Progressiv aktion

Stænger med progressiv aktion er en slags mellemting mellem de to ovennævnte. Alt afhængigt af endegrejets vægt og kraften i kastet vil stangen indrette sig efter kastet ved at kunne starte med at bøje i toppen og efterfølgende arbejde sig ud i hele klingen. Denne type er velegnet som allround stang hvis du både har brug for små præcise kast og lange tunge kast.

Blødhed/hårdhed

Fiskestænger er meget forskellige og man skelner imellem bløde og hårde stænger alt afhængigt af hvor elastisk fiskestangen er.

”Øjerne” / løberinge:

De små sølv ringe på fiskestangen hvor linen trækkes igennem.

2-delt/3-delt:

Fiskestænger deles på forskellige måder. En 2-delt stang er længere når den er pakket sammen, men mister måske ikke nær så meget ”føling” som en 3-delt stang under selve. Forskellen er dog minimal i dag.